Selma Bolanders hembageri

Selma Bolander, född 1856 i Vrigstad, flyttar 1909 till fastigheten Bäckadal, nuvarande adress Växjövägen 3. Här öppnar hon hembageri och står som bageriidkerska. Hur länge hon har kvar bageriet i Bäckadal är oklart.

Hon skall senare ha flyttat verksamheten till ”Bagare Anders” stuga vid Sävsjövägen. Ett hus som låg mellan Mallanders Rumshotell och fastigheten Solgläntan. Det sistnämnda brann ner till grunden vårmarknaden 1991. Selma avlider 1926.

Erik Hallström minns: Erik Hallström, född 1903 i Vrigstad, har berättat följande historia: En har varit elak, det måste jag erkänna. Gunnar Östling och jag gick till Selma Bolander en kväll när hon bodde i Eklövs hus (Bäckadal). Hon bakade matbröd, som hon ställde på ett bord vid köksfönstret, som låg in mot gården, för att det skulle svalna. Vi fick tag i en brädbit med en spik i. När hon lade upp brödlimporna i fönstret hakade vi i brädbiten och drog ut limpa efter limpa. Sedan bar vi in dem i butiken genom entrédörren där vi klippt av snöret till koskällan för att den inte skulle plinga.

När hon upptäckte att brödlimporna var borta skrek hon ”Käre Gud, var är alla limporna”, ”De har stulit dem för mig”. Vi stal ju inget bröd för henne, vi bara flyttade på det. Gunnar var fenomenal på att hitta på rackartyg”, slutar Erik.