Aktuellt

Kommande aktiviteter 2024  

Torsdagen den 21 november visar vi en film där Inka Dahlquist berättar om sin tid på IM-hemmet. Under kvällen visar vi de bilder som lämnats in till föreningens bildtävling. Alla deltagare under kvällen är sedan med och väljer ut vinnaren i tävlingen ”Fånga din hembygd 2024”. Tid: 18.30. Plats: Skeppet, Missionskyrkan.

Söndagen den 1 december, kl. 16.00-18.30, kommer vi att finnas på plats i Badhuset i samband med julskyltningen. Där kommer vi att sälja vår unika almanacka (100 kr).

Aktiviteterna sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Genomförda aktiviteter 2024

Den 17 oktober föreläste Börje Gunnevik om Smålands landskapsdjur – uttern. Börje har intresserat sig för uttern sedan drygt 50 år. Då var uttern mycket sällsynt men har nu ökat kraftigt i antal och finns idag överallt i Sverige utom på Gotland. Det är den eurasiska arten av utter som finns här. Börje berättade utförligt om uttern och visade ett stort antal foton och filmer på uttern. Han berättade också att han ofta får bilder och filmer där fotograferna vill ha bekräftat att det är en utter de sett. I de flesta fall är det inte det utan det är en mink de fotograferat.

Börje hade med sig ett unikt uppstoppat ex av utter.

Torsdagen den 26 september besökte Lars-Åke Andersson, ordförande i Njudungs släktforskarförening, Vrigstads hembygdsförening där han föreläste under rubriken ”Att söka sina rötter”. Lars-Åke berättade initierat om släktforskningen historia och om hur man t.ex. långt tillbaka i tiden var tvingad att ha kunskap om sina förfäder om man skulle gifta sig. På 1700-talet började prästerna upprätta husförhörslängder, som idag är ett viktigt underlag för dagens digitala släktforskare.  Att börja med att intervjua sina äldre släktingar är ett bra sätt att starta sina efterforskningar.

Lars-Åke Andersson föreläste om släktforskning.

Under kvällen drogs även vinnarna i föreningens sommartävlingar – bildfrågan och cykeltrim. Vinnare i bildtävlingen blev Gerd Johansson, Sven-Åke Gårdstam, Jonas Olofsson, Ulrika Torstensson och Lars-Gunnar Johansson. I cykeltrim vann Bo Årevall, Hans Berggren, RosMari Lundberg, Eva-Lisa Strömqvist och Marie Olofsson.

Söndagen den 4 augusti höll vi Öppet hus på Gröndal. Bengt Birgersson kåserade och sjöng till Dan Wilhelmssons ackompangemang. På repertoaren fanns bl.a. dikter av Pälle Näver och ett stort antal uppskattade visor. På grund av lätt regn hölls både underhållningen och serveringen inomhus och stugan fylldes till sista plats.

Bengt och Dan bjöd på uppskattad underhållning.
Stugan var fylld till sista plats.

Torsdagen den 11 juli besökte vi ännu ett av Kerstin Carlssons ”smultronställen”. Planen var att promenera ca 5 km, men p.g.a. av det tidigare regnvädret så var marken så blöt att vi valde en cykeltur i stället. Färden gick därför via Börjestock till Klinhult och därifrån tillbaka till Sunnerby.

Vi stannade vid Storsjön där vi njöt av vårt kaffe (under ett träd p.g.a. regnet).

Den 18 juni lämnade Kersti Frigert in sin svarstalong.

Kersti Frigert var en av de första att lämna in svarstalongen till Bildtävlingen.

Nationaldagen, den 6 juni, fanns föreningen på plats i Tegnérparken. Böcker såldes och information lämnades om sommarens aktiviteter.

Birgitta Karlsson, Elvy Karlsson och Anders Nilsson besöker föreningens stånd där Kerstin Carlsson representerar hembygdsföreningen.

Söndagen den 2 juni var det premiär för årets ”Mitt smultronställe”. Det var Kerstin Carlsson som presenterade ett av sina smultronställen. Gruppen samlades vid Ågården och gick sedan ”stora klosterrundan” förbi bl.a. Näsafällan. Fikat intogs strandnära och vi stördes bara av lite mygg och ett lättare regn.

Torsdagen den 14 mars höll vi årsmöte i Skeppet. Lennart Davidsson hade avböjt omval och Lennart Fyhrlund valdes in som styrelsesuppleant i hans ställe. Torbjörn Johansson avgick efter många år som revisor och Peter Johansson blev hans ersättare. Vi presenterade webben samt visade bilder och film från föreningens arkiv.

Kerstin Carlsson avtackade Torbjörn Johansson och Bengt Swerlander, där den senare suttit ordförande under mötet.

Andra världskriget var i fokus då Vrigstads hembygdsförening den 22 februari höll årets första tematräff. Ett 60-tal deltog i träffen där föreningen visade en film från 2015 då Inka Dahlquist hade berättat sina minnen från kriget. I sin hembygd i Polen hade Inka bevittnat förföljelsen av judar och hur de brändes på stora bål i skogarna. Inka blev själv direkt berörd av kriget då familjens hus omringades av SS. Ett par av Inkas bröder var partisaner och när en av bröderna saknades arresterades Inka i hans ställe.

Inka berättade om de fruktansvärda förhållanden som var i fångenskapen. När tyskarna tvingades till reträtt tvingades också de fängslade flytta till nya fängelser närmare Tyskland. Till slut hamnade Inka i koncentrationsläger utanför Berlin. Lyckligtvis kom Inka levande från lägret och det var här hon först såg de vita bussarna och hon själv med tåg kunde lämna Tyskland.

Under kvällen presenterade hembygdsföreningen en fototävling – ”Fånga din hembygd 2024”. Föreningen har idag ett bildarkiv på drygt 6500 bilder, men man vill att det ska växa ytterligare med nytagna bilder. Man bjuder därför in till en tävling där alla kan delta genom att fotografera en aktivitet, en miljö, en vardagsbild eller något annat valfritt i Vrigstad socken. Max fem bilder per fotograf. Bilden ska vara fotograferad under 2024 och vinnaren utses på föreningens tematräff i november.

Som avslutning på kvällen visades ett antal bilder som lämnats in till föreningen, men där man behövde hjälp med att identifiera alla personer på bilderna.

Skeppet i Missionskyrkan var välfyllt under filmvisningen.