Fakta om Vrigstads Hembygdsförening

Vrigstads hembygdsförening bildades 1948.

Adress/kontakt
Postadress: Vrigstads hembygdsförening, Tegnérvägen 14, 576 97 Vrigstad.
Telefon: 0736885345.

Emigrationen
Föreningen har ett emigrantregister med samtliga som utvandrat från Vrigstad under åren 1852-1930.
Under åren 1852 till 1896, då emigrationen var livlig, utvandrade ca 900 personer från Vrigstad och huvuddelen av dem åkte till Amerika för att söka sin utkomst, några av dem för att leta guld, andra för att komma till ett land där ”ingen kung fanns och inga kitsliga präster”, som det sjöngs i en emigrantvisa.

Jatten Damberg

Jätten Damberg, t h, utvandrade år 1895 till USA. Han var 218 cm lång. (Bildarkivet)

Stig Marz har skrivit en bok – ”Med Vrigstademigranter över Atlanten” – som i text och bilder berättar om emigranternas öde i Amerika. Boken säljs av föreningen.

Gamla Bankgården i Vrigstad
Vrigstads hembygdsförening, Vrigstads samhällsförening och Sparbanksstiftelsen Alfa ansvarar för verksamheten i Gamla Bankgården – med Sveriges enda bankmuseum och kronolänsman Dahls lägenhet, som är nyrenoverad för att spegla hur den övre medelklassen levde i början av 1900-talet.

Gröndal
Vid föreningens Öppet hus på Gröndal den 6 augusti 2000 berättade Rudolf Thunander om föreningens stuga och dess historia.

Klipparkiv
Utöver föreningens band- och bildarkiv finns även ett klipparkiv där föreningen sparat det som skrivits om Vrigstad i lokalpressen under lång tid.

Kulturguide
Vrigstads Hembygdsförening har tillsammans med ett antal av Vrigstads näringsidkare och Höglandets Turism, Sävsjö, framställt en kulturguide över Vrigstad. Guiden innehåller text och bilder över ett antal av Vrigstads mest intressanta minnesmärken och platser.

Medlemmar
Vrigstads Hembygdsförening hade under år 2023 559 medlemmar, varav 20 är ungdomar. Även detta år ökade vi antalet medlemmar jämfört med föregående år..

Medlemsavgift
Medlemsavgiften för år 2024 är 100 kronor för enskild medlem, 200 kronor för gifta/sambo och 50 kronor för barn och ungdom t.o.m. 25 år. Anmäl dig gärna som ny medlem.

Medlemsskrift
Vrigstads Hembygdsförening har under ett antal år kommit ut med en kortfattad medlemsskrift till sina medlemmar. Du kan läsa denna på vår webbplats.