Vrigstad Glasmästeri

Walfrid Jonsson gick i lära hos en glasmästare i Norberg. År 1965 kom han till Sävsjö och jobbade hos Sävsjö Glasmästeri. Sommaren 1973 startade Walfrid Vrigstad Glasmästeri i lokalen på Garvaregatan.

På 1970-talet fanns det mycket arbeten i nybyggnationer, men efterhand började husfabrikerna glasa själva. Företaget avvecklades 1983 och Walfrid fick arbete som vaktmästare vid Vrigstad kyrka. Där blev han kvar till sin pensionering 2002.

Walfrid Jonsson minns: Idén med eget hus och firma kom vid ett besök på Vrigstad Skola, där det skulle lagas en del fönster.

Rektor Alexandersson på skolan kom ut och pratade där jag stod vid bilflaket och jobbade. Hans son hade tagit fram kataloger och priser från hela Sverige och kommit fram till att han fick mycket och bra hus om han köpte av Nordiska Trähus. Sedan berättade han om utbyggnaden av Gulfområdet och Lundby där det skulle byggas upp till 200 småvillor.

Min fru och jag hade ventilerat det där med eget boende. Köpa och renovera eller köpa nytt? Vi fastnade för nytt. Vi åkte runt och tittade och bestämde oss för ett Nordiska (tack vare rektorns rekommendationer).

En dag var jag i Vrigstad för att montera glas vid en ytterdörr, när byggmästaren Bengt Gunnarsson frågade, om jag ville köpa huset. ”Ja det kan jag göra.” Sagt och gjort. Den 1 november 1972 flyttade vi in. Jag började genast jaga lokal för att kunna öppna eget och hittade våren 1973 lokalen på Garvaregatan, som tidigare varit garveri, smidesverkstad, tillfälligt lager med rördelar m.m.

Den sommaren kom jag igång med firman och blev väl mottagen av Vrigstadborna. Positivt var jag än dök opp! Med stöd av Nordiska Trähus, Vrigstad snickerifabrik och byggmästarna på orten fick jag en drömstart. Hus byggdes och jag glasade!

Walfrid Jonsson i sitt glasmästeri på Garvaregatan.