Sävsjöplast

1963 säljer Textilingenjör Åke Börjesson en del av sitt plastmattsväveri i Nordanskog, dit han flyttat två år tidigare från Västergötland, och hyr lokaler för verksamheten i Annedal på Garvaregatan i Vrigstad.

Två vävstolar övertogs från Rumar Persson i Nordanskog. En vävstol flyttades med till Vrigstad och en ny datoriserad vävstol med hologram inköptes, vilket innebar att man kunde välja olika mönster utan att solva om.

I Vrigstad tillverkades breda plastmattor/bordsmattor.

Plastmattorna såldes framför allt till postorderföretagen i Borås men även direkt till privata kunder via tidningsannonser.

Börjesson experimenterade mycket med olika maskiner till vävning. Bl.a. konstruerade han ett nytt verktyg som kunde väva tjocka, luddiga plastmattor, ”Flossamattor”. Han gjorde också en skärmaskin som skar plasten i remsor, som fördes upp på en spole och via skytteln gav speciella mönsterinslag i mattorna.

För att underlätta delningen av en stor mattrulle i olika mattlängder konstruerade han en svets som smälte samman plasten i stället för att man som
tidigare behövde sy en söm.

Efter två-tre år avvecklades väveriet och Börjesson flyttade till Göteborg.

Tidningsklipp från 1965.