Hösten 1989 samlades ett 20-tal tidigare anställda vid Vrigstad Skofabrik för att diskutera möjligheterna att skapa en utställning som i ord och bild skulle manifestera 80-årsminnet av skotillverkningens historia i Vrigstad.
Initiativet kom närmast från en av hembygdsföreningens eldsjälar – Stig Marz – som vid tillfället visade ett bildcollage från skotillverkningens första år och dess senare utveckling.
Under hösten 1990 ombildades gruppen till en redaktionskommitté med inriktning på att utge denna skrift.
Nedan följer en kort historik – hämtad ur skriften – kring skotillverkningens historia:
Under slutet av 1880-talet startade Claes Johan Rehn skotillverkning på Dalhem.
Lappskor, utan klack och med ovanläder och sula i ett stycke, var en av skotyperna som tillverkades i Vrigstad. Det var en svägerska, boende i Lappland, till dåvarande landsfiskalen Alfred Dahl som presentade sin systerson Gustav Dahl, född 1890, med ett par lappskor. När dessa vid ett tillfälle skickades till Dalhem för reparation gav de tipset till nyproduktion av denna produkt.
1912 flyttades tillverkningen till Vrigstad, där en mindre fastighet inköptes. Ansvarig för fabriken var då Axel Rehn, son till Claes Johan Rehn.
1920 skedde en tillbyggnad och produktionen fick en bättre maskinell utrustning.
1928 övertog ett bolag, med Mandli Svensson som disponent, tillverkningen. Företaget fick namnet Vrigstads Sandalfabriksbolag.
1936 övertog Mandli Svensson själv rörelsen som fick namnet Vrigstads Skofabrik.
1937 byggdes den nya skofabriken, som togs i bruk 1938.
1946 avled Mandli Svensson och rörelsen övertogs av sonen Svenning Svensson och svärsonen Rudolf Thunander.
1953 ombildades ägarförhållandet och firmanamnet blev Vrigstads Skofabrik AB.
1969 lades fabriken ner och fastigheten såldes till Sävsjö kommun.
Utgiven av Vrigstads Hembygdsförening.
Upplaga: 300 ex.
Studiecirkeldeltagare: Henning Johansson, Filip Rehn, Torsten Haegerstam, Allan Johansson, Tage Maars, Evald Johansson, Birgit Johansson, Karin Karlsson, Viola Nilsson, Inez Johansson, Gun-Britt Johansson, Iris Wink-Pettersson, Margit Lindsten och Ninni Svensson.
Illustratörer: Eivor Hjälmefjord och Stig Ringefelt.
Tryckt: Maj 1991.