Lecafabriken startades i mitten av 1960-talet av Gunnar Lägersten i en ny lokal på Stockarydsvägen 16. Gunnar hade bröder, som utvandrat till Amerika, vilket gjorde att Gunnar var över 18 gånger för att hälsa på bröderna.
Det var vid ett av dessa besök Gunnar gjorde bekantskap med s.k. Lecablock. Han tog med sig idén hem och startade tillverkningen i Vrigstad. Han var den förste i Sverige med att tillverka byggnadsblock av lättklinker, som materialet egentligen heter. Detta material fanns inte i Sverige men i Danmark. Han köpte det genom en grossist som hette Larsson & Zitron i Göteborg.
Ganska snart övertogs importen av Gullhögens bruk i Skövde, som tänkte lansera det i Sverige. De var mycket intresserade av det nya byggmaterialet då det ingick stora mängder cement i tillverkningen.
Ingenjörer från Gullhögen var på Cementgjuteriet för att lära sig av Gunnar, som hade två års erfarenhet av produktionen. De arbetade även tillsammans för att få fram armerade balkar och element. Det ställdes stora krav på materialet för att få det godkänt av Statens planverk och byggnadsstyrelse.
På grund av sin sjukdom och långa sjukhusvistelser avyttrade Gunnar företaget 1972 till Arne Oskarsson, ägare till Grus och Betong i Värnamo. Då anställdes Björn Melin som fabrikschef. Melin avled 1976 och som ny fabrikschef anställdes Lennart Nilsson från Värnamo.
Företaget expanderade. 1980 hade företaget 10 anställda. Det var vanligt med källare till husen och då gärna murade med Lecablock. En fullastad lastbil med släp, som åkeriägare Lennart Isaksson körde, var normalt till en källargrund. 1982 blev Sigurd (Sigge) Filipsson fabrikschef och förblev det i 17 år. 1983 såldes fabriken till Kalmar
Betong, som ägde den till 1999.
1993 var tillverkningen på topp med god lönsamhet, en omsättning på 23 miljoner kronor, med åtta anställda. Senare hälften av 90-talet var det inte modernt med källare till husen längre, och försäljningen minskade drastiskt på några år. Nedläggningen var oundviklig 1999.
Efter att lokalen stått tom några år startade Vrigstad Svets och Mekaniska sin produktion i fabriken.