Aktuellt

Kommande aktiviteter 2025.

Vi återkommer med fler aktiviteter under året.

Aktiviteterna sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Genomförda aktiviteter

Den 10 april var Gustav Fromell inbjuden till Vrigstads hembygdsförening temakväll för att berätta om sitt arbete som regissör. Ett drygt 50-tal personer hade samlats i Skeppet där Gustav mycket engagerat presenterade sig och sin verksamhet.

Han började med att berätta om sin uppväxt i Vrigstad, en uppväxt som han själv beskrev som mycket positiv. Han håller fortfarande kontakt med ett antal av sina vänner från de unga åren i Vrigstad. Han hade inga bestämda framtids- eller yrkesplaner och därför blev det inhopp i många olika branscher innan han till slut hamnade i reklambranschen. De nya möjligheter som successivt dykt upp har kommit efter att han sagt ja till de förfrågningar han fått.

Gustav visade exempel på hur reklaminslag, som vi som TV-tittare ser, som varar 20-30 sekunder men som kan ha tagit veckor i anspråk att producera och haft en budget på många miljoner kronor. Det görs mycket redigeringsarbete av inspelningarna i efterhand, men vi fick också se exempel på hur problem kan uppstå både i efterhand och i samband med inspelningarna.

Gustav Fromell föreläste.

Som avslutning på den uppskattade kvällen informerade hembygdsföreningen om den bok om personer i Vrigstad som man nu arbetar med. Här vill föreningen gärna ha in förslag och fakta om fler personer som kan vara lämpliga att dokumentera i boken. Åhörarna påmindes också om den fototävling, Min hembygd 2025, som pågår där föreningen vill ha in bilder på händelser och personer.

Torsdagen den 20 mars höll vi vårt årsmöte i Skeppet. Föreningen har även under 2024 ökat antalet medlemmar och genomfört ett stort antal aktiviteter. Sten-Anders Carlsson hade avböjt omval som suppleant i styrelsen och i hans ställe valdes Krister Lindsten. Carina Elg valdes in i kaffekommittén i övrigt var det omval på alla poster.

Kerstin Carlsson avtackade Sylvia Swerlander, som satt mötesordförande, samt Sten-Anders Carlsson för hans sju år som suppleant.

Efter årsmötesförhandlingarna visar vi en film där Torbjörn Lund Ramberg och Wibe Steen Ramberg berättar om hur de skapade vårdcentralen i Vrigstad.

Torsdagen den 20 februari inledde föreningen sina aktiviteter med en tematräff om AI. Man gästades av ”vrigstadsonen” professor Fredrik Lindsten som bl.a. berättade om AI, artificiell intelligens, och sin forskarkarriär. Han doktorerade i Linköping och fortsatte sedan sina studier i Cambridge och Uppsala innan han återvände till Linköping där han nu är verksam. Temat för kvällen var AI men Fredrik inledde med några exempel på saker som inte är AI. I marknadsföring av olika produkter har det nu blivit populärt att beskriva att dessa använder AI. Fredrik gav exempel på en laddare och ett cykellyse som felaktigt marknadsförs som AI-produkter. Det är svårt att beskriva vad intelligens är. Man kan definiera det som förmågan att lösa komplexa problem. Det kan t.ex. en miniräknare göra – men den kan knappast sägas vara intelligent. Alan Turing, som var verksam under bl.a. andra världskriget, skapade Turingtestet som delvis kan ge en definition av vad AI är – trots att man inte använde det begreppet på den tiden. Om man kommunicerar med någon utan att kunna avgöra om det är en maskin eller en människa, då kan man säga att maskinen är intelligent. Fredrik presenterade sedan ChatGPT, en hemsida/chatrobot där man kan få svar på alla typer av frågor och även få hjälp med översättningar. Han poängterade dock att man inte kan garantera korrektheten i de svar man får. Maskininlärning är en del av AI och det som driver AI-utvecklingen. Han belyste även de positiva respektive negativa konsekvenser som kan följa med AI i framtiden. Som avslutning berättade Fredrik om de forskningsområden han jobbar med för närvarande: AI för väderprognoser, för att upptäcka nya funktionella material och strukturbiologi i jakten på nya läkemedel.

Fredrik Lindstenberättade att han hoppas att man kan dels ge bättre väderprognoser i framtiden och dels tydligare varna vid framtida oväder.