1939 startade Karl Maars Vrigstads Bok- och Pappershandel i Torglägenheten 8. Då var huset
nybyggt. Han hade sin affär till 1956 då han sålde den till Göran Lindblad med firma Lindblads Tobak- o Pappersaffär. Till en början var sortimentet som tidigare: tobak, papper, foto, tidningar, konfektyrer, leksaker och böcker.
Sedan 1974 bedrevs firman som handelsbolag med fru Eivor som delägare .
1975 utökades lokalen med den del som tidigare varit järnhandel. Göran och Eivor hade affären till 1996, då de överlät den till Lars Lindblad och Tomas Claesson med firma Görans Spel o Tobak AB. Verksamheten fanns kvar i lokalerna till 1999 då de flyttade till Marknadshuset.
Göran Lindblad minns: 1956 kostade Expressen, Smålands Dagblad och andra dagstidningar 30 öre. Veckotidningarna t.ex. Hemmets Journal 55 öre. En ask cigaretter 20 pack kostade cirka 2,50 kronor.
På skrivsidan såldes reservoarpennor och reservoarbläck i flaska men så småningom ersattes bläckflaskan av patroner som man kunde byta. Reservoarpennorna Parker 51 och Mont Blanc var stora märken och den sistnämnda blev ett stort samlarobjekt. Så småningom kom kulspetspennan som förenklade skrivarbetet.
Sortimentet kom att ändra sig med tiden även i vår affär. Reservoarpennan ersattes av kulspetspennan m.m. Även här var Parker Jotter, Ballograf, Cross och Waterman stora märken
Fotoartiklar var också en viktig varugrupp. I början var det mest 120 film till lådkameror och 135 film till småbildskameror. Vi hade en stadig kund i Svenning Svensson som förbrukade mycket 120 film, som han använde till sin Hasselbladskamera.
1963 kom Kodak Instamatic som gjorde att fotograferingen blev enklare. En filmkasett som var enkel att ladda kameran med och en blixtkub som var smidig att sätta på kameran.
De roligaste minnena var från julen. Det började med julskyltningen första advent. På lördagseftermiddagen kläddes skyltfönstren invändigt med brunt papper så att ingen kunde se vad som skyltades med. Skyltlådorna i fönstren togs bort och leksaker visades på hela golvet.
På söndagen, mitt på dagen, togs det bruna papperet bort och senare på eftermiddagen kom jultomten fram i lokalen och till barnens förtjusning visade tomten upp dockor, mekaniska leksaker, Märklintåg, dockskåp m.m .
Det var fullt med folk utanför leksaksfönstret. Sedan kom höjdpunkten när jultomten kom ut bakom knuten med en bärkasse med kola som delades ut till barnen – även de vuxna ville ha en kola.
Tomten tyckte det var allra roligast när barnen hälsade på jultomten och dessutom fick en liten klapp på kinden. Det finns föräldrar och ungdomar som tyckte detta var ett trevligt inslag inför julen och som de inte glömmer.
Cigaretter, piptobak och snus ingick i sortimentet. Det var en stor varugrupp för flera år sedan. Det var tufft att röka på 60-talet, det röktes i bilar, lägenheter och samlingslokaler. Rökkulturen har blivit bättre. Det är väl snuset som håller ställningarna. Nu är det ganska ovanligt att man ser någon som röker pipa.
Barbiedockan lanserades 1959 och blev en stor framgång. Hon fick sedan en pojkvän som hette Ken. Skrållandockan kom 1966 och blev en stor favorit hos flickorna. Den fanns även som taldocka. Lundby dockskåp var också en populär leksak.
Emmaljunga och Brio dockvagnar fanns i sortimentet. Lego kom på 50-talet och blev en stor succé. Lego utvecklades från klossar till populära seriefigurer och tekniklego för lite äldre åldrar.
Till julen såldes mycket väggbonader i papper. Det såldes cirka 300 st. varje jul under några år.
Det fanns också vår-, sommar- och höstbonader. På ett spänt rep, på lagom höjd över disken, kunde alla motiven på bonaderna visas. Övrigt julsortiment var bl.a. julgransbloss, glitter, julgranskulor, lacksigill, jultomtar i olika storlekar och givetvis julkort.
Det skedde stora förändringar i utbudet av spel genom åren. Omkring 1960 blev affären ombud för Tipstjänst. 1968 avvecklade Gunnar Gustafsson sin affär, han var kommissionär för Penninglotteriet, och samma år blev Pappershandeln nytt ombud. Det var mest Penninglotter som var aktuellt just då. Sedan kom Bellmanlotter och storsäljaren Triss.
1996 slogs Penninglotteriet och Tipstjänst ihop och blev AB Svenska spel med säte i Visby. 1989 blev affären ombud för ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp. Det var ett viktigt tillskott i affären då ATG-ombuden inte fanns på alla platser och bidrog till nya kunder från trakterna runt om Vrigstad.
När affären blev ombud omkring 1960 var Stryktipset det stora spelet. Det fanns också siffertips. Kupongerna var tredelade och skulle kontrolleras innan instämplingen som skedde i en apparat långt ifrån nutidens onlinemaskiner. Beloppet fick ställas in med spakar och så skulle kupongen kontrolleras så att den var för den aktuella veckan. Därefter skulle kupongerna sorteras i enkelrader och olika system. Sedan skickades de med posten. Senare ändrades det till torsdagsinlämning. Ännu senare kom online och då kunde kupongen lämnas in till strax innan matchstart.