Möbel AB Njudex

Bolaget registrerades 1966-67 av Hasse Grönberg, Rörvik. Först 1969 startade man tillverkningen i bolaget efter att Hasse frågat Ingvar Henningsson om de skulle starta möbeltillverkning tillsammans.

Man började producera möbler för hemmiljö – soffor och möbelgrupper (1:or, 2:or och 3:or). Dessa köptes av möbelhandlare på lager – till skillnad mot nu då allt produceras efter beställning. Efter två-tre år sålde Hasse sin del i företaget till Robin Svensson, Växjö.

1972-73 började man hjälpa Georg Fransson, Rörvik, att tillverka soffor till IKEA och fortsatte med det under något år. Man fick sedan en egen soffmodell som gjordes enbart till IKEA. Som
kuriosa kan nämnas att Njudex var med från ett tidigt skede och tillverkade flera tusen exemplar av soffan Klippan, en av IKEAs mest storsäljande soffor.

1976 köpte Ingvar och Gunlis konkursboet från Njudungsmöbler i Vrigstad och flyttade sin verksamhet från Rörvik till fabriken på Trävaruvägen 4 i Vrigstad. Produktionen till IKEA växte och i mitten av 90-talet gick 85-90 % av produktionen dit. Företaget hade då nästan 30 anställda. Prispressen blev dock allt hårdare och 1998 tog man ett beslut om att under kommande året fasa ut produktionen till IKEA.

Sedan dess har man fortsatt att producera sitt egna soffsortiment. Från sekelskiftet har man även ökat produktionen av legotillverkning för offentlig miljö – tapetsering/klädsel av soffor,
fåtöljer och stolsitsar samt klädsel av kontorsskärmar. 1994 övertog sönerna Glenn och Dan Henningsson företaget.

Idag är kontorsmiljöer, utan egna skrivbord, en trend. Det har medfört att nya produkter skapats, t.ex. fåtöljen Resolve som har inbyggd ljuddämpning i stolen och där två fåtöljer eller soffor kan placeras mitt emot varandra för att skapa ett samtalsrum i miniatyr.

En storsäljare är också kontorsskärmar till H&M. För sju-åtta år sedan gjorde man tusentals skärmar som var 1,8 meter långa. Nu när man
använder kortare skrivbord, då man inte längre har en stationär dator och skrivare på sitt skrivbord, får man tillbaka dessa skärmar. De ska nu kapas ner till 1,4 meter och sedan återanvänds det gamla tyget på skärmarna.

Sedan köpet av fastigheten 1976 har företaget byggt ut tre gånger och man disponerar nu cirka
4 000 m2. Idag är åtta personer anställda i företaget, varav en på deltid.

Alf Malmgren och Gunlis Henningsson 1983.
Maria Fehrer och Ingvar Henningsson 1983.
Glenn och Dan Henningsson tog över Njudex 1994. På bilden fåtöljen Resolve, en av de nya produkterna som företaget producerar.

Vid halvårsskiftet 2018 övertog Molunden AB verksamheten (maskiner, lager och inventarier). Man hyrde inledningsvis in sig i Njudex lokaler, men flyttade i början av 2019 produktionen till sina egna lokaler. Personalen valde att följa med i flytten till Skillingaryd.

Njudex AB ägs fortfarande av Glenn och Dan Henningsson. Fastigheten i Vrigstad har sålts till VTimber.