Lönnborgs snickerifabrik/CJ-möbler

Konrad Lönnborg föddes den 1 oktober 1911 i Oskars församling och kom 1912 som fosterbarn till Gustaf Johansson och hans hustru Anna i Holkaryds Lillegård. Trots att han fick erbjudande om att läsa vidare stannade han efter folkskolan hos fosterföräldrarna och hjälpte dem på gården. Konrad anmälde sig som frivillig till Svenska Frivilligkåren i Finland 1940 och blev i striderna med ryssar sårad av granatsplitter.

1933 byggde Hjalmar Johansson från Biskopsbo en fabrik och startade tillverkning av möbler och köksinredningar tillsammans med Karl Bäckströms far Emil. Omkring 1947 tog Konrad Lönnborg och Karl Bäckström över driften. Då tillverkades fåtölj- och soffstommar, som sedan levererades till tapetserarverkstäder.

Så småningom övertog Konrad själv verksamheten. Man hade en stor variation på träslag i sina produkter – teak från Indien, afromosia från Centralafrika, japansk och svensk ek, bok, björk och fur. Dagsproduktionen låg på 25-50 fåtöljstommar. Träet skulle först torkas i virkestorkarna, sågas till ämnen på kap-, klyv- och bandsågar, riktas, hyvlas, facon- och profilfräsas, tappfräsas, borras och putsas.

Alla delar gjordes helt färdiga i exakta dimensioner, med tappar och hål, så att det bara var att sätta samman dem. Vid sammanfogningen använde man s.k. centrumtappar, små räfspinneliknande tappar av björk, som borras in i fogen. Till vissa modeller gick det åt 5 000 sådana tappar till en sats på 100 fåtöljer.

En ny byggnad, på cirka 1 000 m2, byggdes vid nuvarande marknadsplatsen 1961. Redan då hade man planerat för ytterligare en tillbyggnad. Torkrummen och pannrummet byggdes i mitten av 60-talet.

Förutom i den snickerifirma Konrad startade var han även engagerad i Vrigstads Gummifabrik och i tillkomsten av Vrigstads Värdshus. Konrad Lönnborg avled 1978.

1968 övertog Sigge Grönberg och Nils Johansson verksamheten. De i sin tur sålde företaget efter några år till Carina Johansson, Nisses dotter. Företaget bytte då namn till CJ-möbler och tillverkade stolar, bord och sänggavlar. En period hade CJ lackverkstad i en mindre lokal, där
Arnold Arvidsson senare hade verkstad. Där höll man på med lackering i ett par år och tre-fyra
anställda arbetade där.

1978 tog Conny Pettersson och Bernt Johansson över företaget och drev det fram till 2009. 1985 hade man 30 anställda då företaget fått en order på hotellmöbler till Sheraton Hotel i Luxenburg.

Kunder genom åren har bl.a. varit: IKEA, Lill interiör, Bjerhags, Bröderna Andersson, Ope, Granstrands och Futura.

Lokalerna hyrs nu av en antikhandlare.

Några anställda minns: Henning Johansson berättar att i början köptes gamla ladugårdar som plockades ner och fraktades hem nattetid och användes i produktionen. På 50-talet tillverkade man mycket fåtöljstommar och på 60-70-talet många soffgrupper. Under 80-talet gjordes mycket hotellinredningar både inom och utom Sverige.

Jag (Andreas Ljung) minns själv att vi ibland packade i containrar som skulle utomlands. På 90-talet gjordes sjukhussängar och inredning till hotell/ kontor mm. Det har varit både hel- och halvfabrikat, både små detaljer och kompletta möbler.

På 60-talet användes mycket ädelträ som teak, jakaranda, afromosia och valnöt. Sen på 70-talet var det mycket furumöbler en period. Det har även använts bok, ek, ask, björk, al och alm.

Henning Johansson lovprisar Konrad som arbetsgivare ”han var alla tiders”, mån om arbetarna och en visionär på många sätt. På 60-talet satte man ihop ett fotbollslag på CJ, ”Lönnborgs gubbar” som spelade match mot damerna i tältfabriken. Hur matchen gick förtäljer inte historien!

Det ordnades även dragkamp där vinnande lag bjöds på middag på Värdshuset. Fyllde någon jämna år så fixade Konrad fest på Värdshuset. Konrad bjöd på julbord och även mårtensgåsafton på Värdshuset. Även senare på 80-talet hade CJ ett lag i korpfotbollen som tog hem serien det året man deltog.

Det har varit flera verkmästare genom åren. De som vi kom ihåg var Gustav Karlsson på 50-60-
talet, Dicksved 60-talet, Erik Karlsson 70-talet, Bengt Antonsson 70-talet och Kjell Johansson 1980-2009. Henning minns att verkmästare Erik Karlsson ordnade väldigt mycket jobb i början på 70-talet, så det blev mycket övertid.

På 60-talet betalades lönen ut veckovis (eventuellt tvåveckorslön) i kontanter. Lönen kring 1960 var ca 4,50-5 kronor i timman. När Konrad kursade med CJ-möbler fick alla fordringsägare betalt så konkursen kanske inte hade varit nödvändig.

1988 när Bernt och Conny varit ägare i tio år bjöd de alla anställda med respektive på bussresa till Köpenhamn. Det blev en lång dag med besök på många sevärdheter i stan, vandring på Ströget och senare på kvällen nöjesfält. Under min tid med Bernt och Conny har det alltid bjudits på julbord och vid semestern dukades det, om vädret tillät, med kaffe och tårta utomhus.

De som hjälpts åt att minnas detta är: Andreas Ljung anställd åren 77-04, Allan Johansson 54-70, Lollo Svensson 60-70, Conny Pettersson 78-09, Henning Johansson 61-75, Ulf Johansson 88-98, Kjell Johansson 61-09 och Eibert Fransson 58-05.

Tidningsklipp från 1960.
Konrad Lönnborg i arbete på snickerifabriken.
Eibert Fransson var nestorn på CJ Möbler. Han anställdes redan 1958.
CJ Möbler hade en omfattande produktion av stolar.

Henning Johansson har sparat sin fotbollströja. En vit skjorta med ditsydda bokstäver på ryggen.