Johan Nilssons tegelbruk i Horveryd

År 1872 kom Johan Nilsson som ny ägare till 5/8 mantal Backgården Horveryd Vrigstad där han startade ett tegelbruk och fortsatte med lertegeltillverkning och leverans av lera.

Johan Nilsson flyttade från Tofteryd till Vrigstad i slutet på 1860-talet och inköpte där del av Horveryds Backegård. Jordbrukarna hade det på den
tiden i många avseenden ganska bekymmersamt. De fick dåligt betalt för sina produkter och möjligheten till extra arbetsförtjänst var mycket liten. Men Johan Nilsson var uppfinningsrik. På hans gård fanns prima lera, som låg där till synes till ingen nytta. Han visste, att leran kunde användas som
materiel för tillverkning av tegel.

Så startade han ett tegelbruk, sannolikt det första i länet. Ett tiotal man anställdes och så började han efter dåtidens förhållande en ganska omfattande tillverkning av tak- och murtegel. Detta tegel blev känt under namnet Vrigstadstegel.

Företagen på den tiden hade icke tillgång till några arbetsbesparande maskiner utan allt arbete fick utföras för hand. Men för tegelbruket i Horveryd fanns ett undantag. Det var den s.k. ältaren, en uppfinning av Johan Nilsson. Ältaren påminner mycket om våra dagars blandare för cementbruk. Den fick sin drivkraft från en hästvandring.

Det myckna och tunga arbetet med blandningen av tegelmassan, vilken bestod av sand och lera, sysselsatte flera man, nu utfördes det av en person. Denna arbetsbesparande ältare var för tegelbruket en stor tillgång. Vid bruket fanns inte någon torkinrättning. Arbetet med att slå tegel måste därför upphöra under vintern. Men driften lades inte ned. Det tegel som lagrats och inte funnit avsättning i hemorten skulle under vintern transporteras till Sävsjö järnvägsstation för att därifrån per järnväg vidarebefordras till kunder i olika delar av Sverige. Med dessa transporter hade arbetarna vid bruket och många lantbrukare i bygden full sysselsättning under den kalla årstiden.

Tegelbruket fick problem i slutat av 1880-talet. Detta på grund av de svåra transportförhållandena till järnvägsstationen samt den ökade konkurrensen från större och bättre maskinellt utrustade tegelbruk. Men än i dag finns det säkert många gamla skorstensrör både i Vrigstad och på andra håll i landet som är murade av teglet från Johan Nilssons tegelbruk i Horveryd.

År 1910 såldes gården till August Pettersson som avvecklade lertegeltillverkningen och bedrev mer jordbruk.

Lertegeltillverkning och leverans av lera bedrevs i cirka 53 år från Backgården Horveryd Vrigstad.

Lera hade säkert brutits långt tidigare när man använde natursten till eldstäder.

Nu finns det inget kvar som syns av tegeltillverkningen Tegelbruket Backgården. Allt är igenfyllt med sten och igenväxt.

Det enda som finns kvar att se är de hålor som man tog leran ifrån, området kallas lerhålorna och ligger som en allmänning på Simon Elgs marker Backegård Horveryd Vrigstad.