Järn och Smide

Lennart Karlsson föddes 1935 och växte upp på Vinks väg 12. Han var i början av sin yrkesbana anställd av ”Musse” Lindberg. 1957 startade han tillsammans med Per-Olof Johnsson firman Järn och Smide. De byggde tillsammans verkstad och kontor på Stockarydsvägen 13 år 1959. Där tillverkade de byggnadssmide, mattstänger, vedkapar m.m.

År 1964 övertog Lennart Per-Olofs del av firman och verkstaden. I början anställde Lennart sin kusin Åke Karlsson och Sven-Olof Svensson för hjälp med svetsningsarbeten.

Lennart var mycket duktig med allt arbete i järn. Han tillverkade takstegar, räcken och monterade insatsrör till skorstenar. Många har fått hjälp med smide och svetsning i verkstaden på Stockarydsvägen, ingenting var omöjligt när det gällde järnkonstruktioner.

Lennart arbetade oftast ensam, men ibland fick han hjälp av sin far Einar Karlsson och ibland vid monteringar av sin bror Karl-Erik. Ett av de större jobben var taket över bensinpumparna vid Gulf på Växjövägen.

Han var ofta en hjälpande hand till smidesfirman Jonasson och Nilsson när de hade mycket att göra. De sista åren avtog hälsan och han sålde fabriken år 2006 till Danny Niklasson.

Lennart Karlsson dog 2009.

Tidningsklipp från 1959.
Lennart Karlsson, Lars-Gunnar Johansson och Holger Vink arbetar med taket på Möbel AB Njudex 1983.