John Svensson

John var född 1922 i Halvnarp Hylletofta. 1957 köpte John en av Sten Linds lastbilar – en mjölkbil. I mjölklinjen, Nydala till mejeriet i Vrigstad, ingick också att hämta varor från Stockaryd till mjölkbönderna och andra utmed vägen. Under tiden han körde mjölken kallades han Mjölka-John av alla bönder utmed linjen.

1964 sålde han mjölkbilen till Sten Allan.

1965 blev han och Nils Isén anställda av Arne Årevall, som börjat med tillverkning av manskapsbodar i ladugården i Kyrkarp. Det höll inte på så länge för Arnes del men John flyttade tillverkningen till Gnillinge där ladugården stod tom. Det var stor efterfrågan på manskapsbodar som man också använde till yrkesskoleundervisning – fullt utrustade med ”svarta tavlan” och skolbänkar. Han fick nu hjälp av frun Gun-Maj, svärfar Hilding Sjögen och sonen Weine, som nu var 18 år.

Weine Svensson minns: Utöver smör, ost och matvaror från H G Svensson fanns det ibland en del lite udda bud. En dam skulle på fest och hennes hatt var gammal och hon undrade om John kunde låna hem så hon kunde prova en ny hatt. John provade hennes gamla hatt för att få rätt storlek. Hatten satt precis så det var bara för John att prova i affären och låna hem till nästa dag.

Vid ett annat tillfälle hade John en beställning av en tårta till en dam i Nydala. Beställningen gjordes på Elsas café i Vrigstad. Elsa tittade då John i ögonen och frågade – ”det är väl inte till Nydala, de kan baka sina tårtor själva”. Men John höll god min och sa inte att tårtan levererades till Nydala dagen efter. Inget syntes omöjligt med mjölkbilens kundtjänst.

Det var riktigt kallt i ladugården där vi hade tillverkningen vintern 1967-68. Ibland minus 20 grader. Värmekällan var en fotogenkamin som stod i kontorshörnet. Vi tillverkade sommarstugor på en järnram med hjul, som tillverkats av Jonasson & Nilssons Smidesverkstad. Det blev också där för trångt och tungarbetat och tillverkningen lades ner 1969.