Körsnär Gustaf Törnblom

Omkring 1970 flyttade den pensionerade körsnären Gustaf Törnblom med hustrun Dagny till Vrigstad. De köpte fastigheten Amalielund, Växjövägen 5. Paret kom från Storkyrkoförsamlingen i Stockholm. Gustaf var född 1898 i Katarina församling i Kungliga huvudstaden.

I Amalielund inrättade han en liten verkstad och sydde upp pälsar till hugade spekulanter. Många damer i vrigstadtrakten passade på att få en päls uppsydd av Törnblom till ett överkomligt pris. Han drev detta mera som lite sysselsättningsterapi. Hade beställaren barn kunde han, när pälsen levererades, ha gjort ett litet ”gosedjur” av spillet som en liten present.

En natt 1973 inträffade en dramatisk händelse då deras hus brann ned. Fru Törnblom vaknade av några mystiska ljud och steg upp för att undersöka orsaken. I sovrummet, som låg på övervåningen, märktes inget, men då hon öppnade dörren till hallen möttes hon av en kompakt rök, som slog emot henne. Den var så varm att den svedde hennes hår. Hon väckte sin man, som snabbt uppfattade läget.

Han kastade ut det mesta av sängutrustningen genom fönstret och hoppade själv efter och landade på högen av sängkläder utan att skada sig. Han hämtade en stege, som han reste mot fönstret.

När fru Törnblom klättrade ned för stegen hade den övre delen blivit så varm att hon brände fötterna när hon satte sig i säkerhet. Ingenting kunde räddas av parets tillhörigheter. Hos grannen Stina Granqvist fick de en tillfällig tillflyktsort.

Orsaken till branden var ett överslag i ett kylskåp. Tur i oturen var att en polispatrull var i samhället då branden utbröt. När de upptäckte branden larmade de brandkåren och genom att sätta på polisbilens sirener gjorde de folk uppmärksamma på branden.

Hos äldre vrigstadbor väcktes minnet av den brand, som 1909 drabbade det nu brunna husets föregångare, då paret Hammarström och fyra av deras barn omkom. Endast en treårig son överlevde den branden. Körsnären Gustaf Törnblom avled i Vrigstad 1982 och hustrun flyttade då till Härlanda, Göteborg.